dimecres, 29 d’abril del 2009

Nº 022. Estudi de la fauna cavernícola de Gran Canària

El Dr. Pere Oromí de la Universitat de La Laguna -illa de Tenerife-, ens ha tramés el següent escrit com a presentació dels treballs de recerca bioespeleològica a l'illa de Gran Canària, que s'avancen amb la publicació d'un fullet explicatiu, que també es reprodueix.L'any 2006, amb uns col.legues de Gran Canària que tenim l'Associació d'Entomòlegs "Melansis", varem aconseguir un projecte: Fauna invertebrada de las cuevas de Gran Canaria: valoración y conservación, del que l'investigador principal n'és Manuel Naranjo. El tema va sortir d'una convocatòria de la Caja de Ahorros de Canarias. En el projecte estava contemplat fer una recerca d'aquesta fauna subterrània, i publicar un fulletó i un llibre. El fulletó és el que us he enviat, i el llibre encara està pendent... però possiblement sortirà aviat, doncs tenim ja molt avançat el text. El tema és molt interessant perquè varen sortir coses noves, i és que a Gran Canària hi ha molt poques coves (tubs volcànics) però la fauna hipogea ha colonitzat les antigues galeries de captació d'aigua, i per descomptat el MSS -Medi Subterrani Superficial, la primera capa exterior de pedruscall i terra que recobreix la roca i terreny ja molt més compacte- . També voldríem demanar un altre projecte per la recerca i estudi faunístic de les galeries, doncs n'hi ha moltes que encara no les hem visitat. I el MSS l'anem mostrejant a poc a poc i també hi ha coses importants pendents de descriure.
Cal explicar que el català Dr. Oromí ja va iniciar la seva línia d'estudis especialitzats en la fauna, particularment invertebrada, a partir de la dècada dels anys 70, i a més, porta també molts anys vivint i impartint docència a la Universitat de La Laguna.
Les dues dotzenes de cavitats estudiades, han donat la descoberta de 12 nous espècimens entre fauna terrestre i aquàtica. Això vol dir que encara els queden moltes troballes a fer.
Seria interessant que podessin seguir les seves recerques a les moltes galeries artificials que els resten per visitar i així aconseguir un mostreig molt més ampli.
Els desitgem molta activitat i moltes noves troballes.