dijous, 11 de juny del 2009

Nº 034. ESPELEOCAT-TALLERS 2009. Sessions de Bioespeleologia

La primera sessió programada,–Bioespeleologia-, dins dels actes amb motiu dels 30 anys de la Federació Catalana d'Espeleologia, ja s’ha portat a terme en la seva totalitat de les dues parts teòric-pràctic-taller El dia 9 de juny del 2009, va tenir lloc la segona part al nostre estimat Museu.

Des d'aquí donem les gràcies i el nostre reconeixement per la sempre important col.laboració del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que ha facilitat desinteressadament el local. Ja al Museu, els vint assistents varem poder gaudir d'una conferència magistral del nostre amic el Dr. Xavier Bellés que ens va exposar l'Evolució de les idees en la recerca bioespeleològica, les diverses teories i les seves progressives variacions al llarg de poc menys de quatre-cents anys.

Després del tema de fons, va seguir amb una explicació dels actuals sistemes d'estudi de la fauna cavernícola partint dels anàlisi genètics de l'ADN. També des d'aquí volem agrair la inestimable col.laboració d'en Xavier, sempre disposat a dissertar sobre els seus grans coneixements i experiències.
Com a final de la sessió, presentada pels membres de la nostra Associació Catalana de Bioespeleologia: Floren Fadrique; Francesc Alfambra; Jordi Comas i Lluís Auroux, es va fer una exposició de les condicions biològiques de les grans cavitats d'alta muntanya en quant a la gran escassetat que presenten de fauna cavernícola.
També es van projectar una serie de fotografies dels diferents hàbitats i biòtops d'aquestes particulars cavitats, per donar a conèixer des d'un punt de vista pràctic, els llocs i les condicions més adients a on tindrem més possibilitats de trobar espècimens cavernícoles.
Per les properes sessions sobre els altres temes d'especialització, desitgem, com a mínim, la mateixa bona participació d'assistents. Aprofitem per a recordar que la propera sessió, sobre el tema Coneixement del carst a través de l'aigua, serà el proper dijous 18 de juny de 2009 a local del GEP de l'Agrupació Excursionista Pedraforca, carrer Sant Sever nº 2, 1r. Barcelona

diumenge, 7 de juny del 2009

Nº 033. Espeleocat Tallers 2009: Primera sessió

Pràctiques de Bioespeleologia a les coves de Rialp Organitzat per la nostra Associació i segons el programa establert, el dissabte dia 6 de juny del 2009 va tenir lloc la primera sessió -Bioespeleologia- en una activitat de pràctiques a les coves de Rialp. Varen poder gaudir de la presència del President de la FCE, el nostre company Hilari, que ens va voler acompanyar en la inauguració d'aquests actes commemoratius.
Dins la cova s'ha passat un audiovisual sobre història de la bioespeleologia; estris necessaris per la cacera i conservació de la fauna; els principals biòtops dins les cavitats i un mostrari amb els diferents grups de fauna que podem trobar habitualment dins les cavitats d'alta muntanya. El fet d'haver col.locat una setmana abans diversos esquers per atraure la fauna, ha permès trobar, observar i capturar diversos espècimens cavernícoles com dos diferents gèneres de coleòpters (Perriniella i Parvospeonomus), així com dípters, col·lèmbols, araneids i diplòpodes polidèsmids. Les condicions de la cova eren excel·lents: gran quantitat d'aigua per totes les galeries, molta matèria orgànica descomposta i nombroses taques de guano, però tot i així es pot dir que en proporció s'ha vist poca fauna, encara que ha estat suficient per l'objectiu de la sortida. Es va proporcionar material als assistents, aspirador, tubs i líquid conservador, i a mida que s'avançava per la galeria els cursetistes anaven cercant pels llocs on s'havien repartit anteriorment els atraients. Malgrat que, per atraure fauna aquàtica també s'havien deixat trampes dins del gran gur, ha resultat que aquestes havien desaparegut. Pel que sembla algú les havia tret del lloc, ja que no n'hi ha ni rastre. Tampoc s'ha pogut observar la fauna aquàtica que s'havia vist durant la operació anterior de trampejat. Es recorda que el proper dimarts dia 9 de juny a les 19 hores, hi haurà la segona sessió al Museu de Ciències Naturals de Barcelona del Parc de la Ciutadella.