diumenge, 2 d’agost del 2009

Nº 038. Fauna subterrània de les illes Açores

El nostre amic i col.laborador, el Dr. Pere Oromí de la Universitat de La Laguna, a Tenerife, ens ha fet arribar un fulletó divulgatiu de les cavitats volcàniques de les illes Açores, una edició del 2008 i editat pels Amigos dos Açores/Os Montanheiros/GESPEA. ISBN: 978-989-95432-2-5. Origens del GESPEA: El govern de les Açores, sota la resolució 149/98 -1998- va crear un grup de treball multi disciplinari per l'estudi de de les cavitats volcàniques de les illes. Aquest grup de treball ha portat a terme una important labor amb la creació d'un arxiu informàtic amb una base de dades de l'Inventari del Patrimoni Espeleològic de les Açores -IPEA-.
El constant treball del grup IPEA ha estat reconegut pel govern local de les illes, de manera que pel decret 191/2002, ha passat a denominar-se GESPEA -Grupo para o Estudio do Patrimonio Espeleológico dos Açores- i els han reconegut i concedit la capacitat de poder assessorar al mateix Govern Regional, així com a d'altres estaments públics a l'hora de prendre decisions relatives a les cavitats volcàniques.
L'arxipèlag es composa de nou illes que s'estenen al llarg de sis-cents km en l'Oceà Atlàntic Nord, a uns mil sis-cents km del continent europeu. El seu origen es deu a l'elevació del fons oceànic resultant de les aportacions de materials d'erupcions volcàniques fins que han sobresortit del nivell del mar. La zona està justament sobre la unió de tres plaques tectòniques: Eurasiàtica; Nord Americana i Africana. L'antiguitat dels materials es pot datar entre els 0,25 i 8,12 milions d’anys. El tub volcànic de major recorregut és la Gruta das Torres, a l'illa de Pico, amb 5.150 m, mentre que la cavitat de més fondària és l'Algar do Morro Pelado, a l'illa de Säo Jorge, amb -140 m.
Una interessant publicació de 48 pàgines que, a més de tocar temes com la geologia de les illes; la gènesi de les cavitats volcàniques; la ocupació humana de les cavitats, etc, dedica un capítol a la flora – molt per sobre- i, sobretot, la fauna subterrània. La fauna, per l'indret aïllat geològica i geogràficament dels seus veïns més propers con Madeira o Canàries, ha evolucionat de manera del tot particular i ha creat molts endemismes, la majoria descoberts recentment. En total hi ha una vintena d'espècies endèmiques troglòbies, de les que la majoria han estat trobades a l'illa de Pico.
Entre aquesta fauna tan específica, d'estaca'n els aràcnids -araneids-; els insectes -coleòpters; hemípters i col·lèmbols- i els quilòpodes. Coneixent el desenvolupament de la biologia subterrània, ens aventurem a dir que en els propers anys encara hi hauran moltes més descobertes, ja que del total de 270 cavitats naturals conegudes, només es coneix fauna a poques d'elles i per tant resta una llarga i prometedora labor.
Tota la part gràfica s'ha escanejat de la publicació.