dilluns, 19 d’abril del 2010

Nº 069. Un nou coleòpter cavernícola valencià

Seguint amb la presentació dels treballs publicats dels nostres associats, aquí reproduïm la descripció d'una nova espècie de coleòpter cavernícola: Microtyphlus (Speleotyphlus) infernalis. Els biòlegs Vicente M. Ortuño de la Facultad de Biología de la Universidad de Alcalá i Alberto Sendra del Museu Valencià d'Història Natural (Fundación Entomológica Torres Sala), han descrit un nou coleòpter caràbid de la tribu Anillini del gènere Microtyphlus -subgènere Speleotyphlus- de la cova Soterranya de la serra Calderona, València. L’estudi s’ha publicat a la prestigiosa Revue suisse de Zoologie, del Muséum d'histoire naturelle de Genève -i de la Société suisse de Zoologie- 117 (1): 169-183 ; març 2010. Seguidament presentem algunes parts de l’escrit –títol i resum-, i algunes de les fotografies del treball: El dibuix de l’insecte, àrea de distribució i tres detalls amb microscopi electrònic. La resta és informació treta d’altres llocs.
A més de la nova descripció, han ampliat el treball amb una revisió del subgènere Speleotyphlus i unes claus de determinació de les sis espècies que el constitueixen i que estan numerades al planell de localització: 1- fadriquei 2- virgilii 3 i 4- jusmeti 5- comasi 6- aurouxi 7- infernalis 8 i 9- Aphaenotyphlus alegrei, un altre Anillini amb el que hi han trobat algunes similituds
Al llarg d'uns 240 Km des del sud de Tarragona fins el sud de València, aquest grup es distribueix per les serralades properes al litoral Mediterrani, entrant fins la provincia de Terol, i fins ara ja se'n coneixen sis diferents espècies. El nom infernalis li han donat els autors com provinent de infernal, un mot característic dels ambients subterranis, particularment pel nom de la localitat a on s'obre la cova: Soterranya. I a més, la cavitat porta el nom del poble: Cova Soterranya, encara que també l'anomenen Coves Subterrànies pel motiu que té moltes boques. Els Microtyphlus que trobem dins les cavitats, provenen dels seus parents propers que habiten el medi endogeu, sota la primera capa terrosa però a no gaire profunditat, i una de les principals diferenciacions és la seva mida. Els endogeus, quant més petits són, millor es desenvolupen per entremig dels grumolls de terra i entre les fines esquerdes. Els cavernícoles poden assolir major grandària sense problemes, ja que disposen de més espai, i precisament així han evolucionat els coleòpters aquí comentats. Uns exemples de Mycrotyphlus Un especial reconeixement als autors, per la seva continuada i intensa labor científica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada