divendres, 14 de maig del 2010

Nº 071. Nova localització de Ildobates neboti

El company Jesús Almela, de l'Espeleo Club Castelló (E.C.C.) ens ha comunicat recentment una bona notícia bioespeleològica: Una nova cavitat a on hi han trobat l'Ildobates! En Jesús ens ha enviat també unes fotografies del coleòpter fetes durant una de les darreres visites. Cal dir que és molt dificultós fer aquestes instantànies. I més quan es treballa en explorar una nova cavitat, ja que pel general no estas preparat per una tasca tan delicada. Tenen un gran merit.
Aquest extraordinari coleòpter cavernícola de la família Carabidae no és gens fàcil de veure durant les exploracions i visites al sota terra i només s'havia trobat en quatre cavitats, totes de Castelló i repartides entre la Plana Alta i el Baix Maestrat. A Cabanes, a més de la localitat típica, també es coneixia d'un segon avenc. Ara ja són tres les cavitats de Cabanes que gaudeixen d'aquest tresor entomològic.
La nova localitat és l'avenc de la Ferradura nº 2, un nou avenc encara en curs d'exploració i estudi, pel que de moment no en direm res més.
El mateix Jesús ens explica la troballa:
L'exemplar que vam veure la primera vegada, el localitzarem prop de la base del primer pou, en un petit laminador, una zona estable on ja no hi penetra el llum de l'exterior. A mi sempre m'ha agradat tot el que envolta les cavitats, però la bioespeleologia va començar a atraure'm farà poc menys d'un any. Des d'aleshores sempre vaig alerta. Respecte a l'Ildobates, ja el coneixíem de veure'l en fotos i sabíem que era important. El meu germà Luís en veure'l per primera vegada en aquesta cavitat, a l'instant em pega un crit i em diu: "L'Ildobates neboti". Jo vaig anar-hi corrent per observar-lo mentre ell s'en anava a agafar la càmera per fer unes fotos, ja que no teníem tubs per capturar-lo. Estàvem els dos molt contents, encara que no sabíem amb seguretat si es tractava de l'Ildobates. Al dia següent m'ho va confirmar en Lluís Auroux a qui havia enviat les fotos. En una visita posterior el vam tornar a veure, aquesta vegada a uns 50 metres de fondària. Aquest mateix dia també vam localitzar un diplur campodeid, Paratachicampa hispanica, un altre fòssil vivent!. S'inclou la "fitxa" de l'Ildobates i unes dades del campodeid, extret del llibre Invertebrados endèmicos de la Comunidad Valenciana, Conselleria de Territori i Habitatge, Generalitat Valenciana. L'autor de totes les fotos editades és Lluís Almela.
Amb el nostre agraïment per la nova col·laboració en el bloc.