divendres, 25 de novembre del 2011

Nº 117. Estudis genètics de la Valeria Rizzo

La Valeria ha volgut fer el seu comiat dedicant-nos una conferència sobre els principis i aplicació pràctica del seus treballs sobre estudi genètic de fauna cavernícola. Va ser el passat dimarts dia 15 d'aquest mes de novembre al Museu de Ciències Naturals, que molt amablemente ens va deixar la sala d'actes.A més d'una extensa presentació ens va explicar el procès d’extracció de l’ADN i ens va poder aclarir també molts dels dubtes que teníem, principalment sobre conservació i possibles contaminacions del material abans del seu estudi. Especialment per aquesta dissertació ha preparat una projecció de 24 diapositives de les que en presentem un recull de les més representatives. La Valeria està treballant a l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) de Barcelona, amb la seva tèsi que precisament tracta de l'estudi de fauna cavernícola. Ella ha estudiat biologia a la Sapienza Università di Roma amb el professor Augusto Vigna-Taglianti, especialista mundialment conegut en coleòpters caràbids i aquí la dirigeix el Dr Ignacio Ribera, també especialista, entre altres, de fauna cavernícola.Aquest projecte postgrau tracta sobre la Filogènia y Biogeografia dels coleòpters del gènere Troglocharinus i vol basar-se en la comparació dels ADN de les diverses poblacions i conèixer en quina època es van anar diferenciant. Per això s'ha de partir d'exemplars acabats d'obtenir i conservats en alcohol absolut. No es pot utilitzar , per exemple, el nombrós material de les col•leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ja que els exemplars conservats en sec (preparats sobre cartolines) poden donar errors en els resultats. La veritat és que amb una gran inversió econòmica també s'arribaria a extreure el ADN, però de totes maneres el millor és partir de material "fresc".
Durant aquests dos anys, a més d'estudiar algun material existent ha estat necessari capturar fauna de moltes més localitats a fi d'anar coneixent zones intermèdies entre localitats molt distanciades i així establir un més gran coneixement sobre aquest gènere.
També s'han fet les extraccions dels ADN d'un gran nombre de cavitats, pel que s'ha obtingut material per poder comprovar si les diferents espècies vigents avui dia són vàlides o bé s'ha de reagrupar tot en només una o dues espècies. Durant aquests dos anys la SIE ha col•laborat molt en el projecte. Les sortides del dijous, organitzades per J. M. Victòria han representat un gran ajud al projecte, ja que bé sigui amb la participació directa de la Valeria i del Jordi Comas o d'altres membres, s'ha aconseguit una gran quantitat de material que d'altre manera no hauria estat possible. Des d’aquí volem donar el nostre agraïment tant a ell com als altres companys de la SIE. A mida que els estudis anaven avançant, ja s'han anat presentant alguns resultats en diverses reunions i congressos:
-20 International Conference on Subterranean Biology. Postojna, Slovenia,aug 29 - sept 3, 2010: Evolution and phylogeny of the subterranean genus Troglocharinus (Coleoptera, Leiodidae, Leptodirini) -VI Trobada d’estudiosos del Garraf i d’Olèrdola. 18 nov 2010. Museu de Gavà. -V Sessió Cientifica sobre Invertebrats i Medi Ambient. Cervelló, 26 de febrer 2011 En tots els cassos els autors de aquestes comunicacions han estat: Valeria Rizzo; Jordi Comas; Floren Fadrique; Javier Fresneda i Ignacio Ribera. La Valeria, a Itàlia, ja havia practicat durant 6 anys espeleo al grup Associazione Speleologica Romana 86. Durant aquests dos anys, ha estat sòcia de la SIE i de l'Associació Catalana de Biospeleologia. Amb el nostre desitj que pugui seguir amb les seves recerques, tot i que pel moment no podrà ser a la nostre terra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada