dijous, 10 de març del 2011

Nº 096. Convocatòria d'Assemblea: 12 de març del 2011 (2)

RECORDATORI DE LA CONVOCATÒRIA D'ASSEMBLEA D'acord amb l'art. 10 dels Estatuts de l'Associació, es convoca l'Assemblea General anual que tindrà lloc en el Museu de Ciencies Naturals (Zoologia) de Barcelona dissabte que ve dia dotze de Març del 2011 a les 11 hores en primera convocatòria i a les 11,30 hores en segona convocatòria És molt important la vostra assistència!

dilluns, 7 de març del 2011

Nº 095. Fauna subterrània per encàrrec

Com es feia la biospeleologia allà pels anys 1920? Com aconseguir fauna de coves pel mòdic preu de vuit pessetes? Avui dia costa poc anar a una cavitat al Montsec o a Esponellà. En una sola jornada podem fer una excursió i visitar una cova per obtenir fauna subterrània. Mostrem dues cartes de l'any 1923 i 1924 enviades al Dr Ricardo Zariquiey Àlvarez, en resposta a unes primeres consultes que deuria fer, en que li fan diversos comentaris sobre cavitats, dificultats de comunicacions, salaris, etc. A mena d'introducció, quatre paraules -de les moltes que és mereix- sobre aquest gran naturalista català. Ricardo Zariquiey Àlvarez. Barcelona (1897-1965) Metge pediatre, s'interessa per l'entomologia i l'any 1915 ja publica dels seus treballs. L'any 1917 inicia de la ma del seu pare, Ricardo Zariquiey Cenarro, els estudis sobre fauna endogea i cavernícola, en especial coleòpters. Actiu col.laborador del Museu de Zoologia de Barcelona, l'any 1923 coneix Francesc Español iniciant una gran amistat i moltes activitats conjuntes de visites a cavitats i intenses campanyes espeleològiques. L'any 1945 també estudia fauna marina: els crustacis decàpodes, arribant-ne a ser un gran especialista mundialment reconegut. -Primera carta: Escrita el cinc de desembre de l'any 1923 pel Mn. Jaume Busquet, d'Esponellà -Pla de l'Estany-. Tracta de la cova de les Encantades de Martís, cavitat molt coneguda per la importància de les troballes arqueològiques.
-Segona carta: Escrita el vint-i-nou de febrer de l'any 1924 pel prevere José Ferrer de Corçà -Noguera-. Tracta de la cova Colomera, també coneguda per les excavacions arqueològiques. Aquesta especialment, mereix ser llegida amb atenció.
Una part més de la nostra història.