dimecres, 2 de gener del 2013

Nº 155. Dos nous coleòpters cavernícoles



Laemostenus mateui      Les dues noves espècies        Laemostenus aurouxi

El nostre col·laborador habitual en el estudi dels coleòpters que anem trobant en el decurs de les activitats biospeleològiques, Jordi Comas, conjuntament amb Aquile Casale de la Università di Sassari, Italia, han descrit els dos nous coleòpters cavernícoles de l’anterior fotografia.


El treball descriptiu s'ha publicat en el darrer número de la coneguda revista guipuscoana Heteropterus Revista de Entomología, 2012, 12 (2): 173-182, que acaba de sortir a la llum fa pocs dies.

Inserim el títol; el resum castellà i les fotografies dels exemplars mascles de les dues espècies.

El títol del treball, a la revista

El Resum del treball de les descripcions
En primer lloc es descriu Laemostenus (Actenipus) mateui, trobat a la Cueva Llano de la Montés, de la població de Enix, Serra de Gador, Almeria. Els autors han tingut la deferència de dedicar la nova espècie al Dr. Joaquim Mateu, de sobres conegut per tots nosaltres, en motiu d'haver complert els noranta anys. A més, Mateu es un dels grans especialistes mundials del grup dels coleòpters caràbids, família a la que pertanyen les dues novetats. Es dona la circumstancia que Mateu va ser consultat als inicis de l'estudi, i en examinar els exemplars ja va opinar que podien ser una novetat. La relació amb aquesta nova especie, és a nivell d'estudi, els autors no han intervingut en la troballa a la cova.

Caminant cap a la Kef Thaleb. Veiem la sequetat del terreny

En segon lloc es descriu Laemostenus (Ceuthosthenes) aurouxi, trobat durant l'expedició de l'any 2006 del Projecte de Biospeleologia Atlas al Marroc, a l'avenc Kef Thaleb de la població de Tagoudich-Asdif, una zona propera a Tazenakht. Un dels autors, en Jordi Comas, va assistir a l'expedició.

Reinstalant el pou d'entrada de la Kef Thaleb

Devallant el pou de 40 m de la Kef Thaleb


Es tracta d'un avenc amb accés per un ample pou d'uns 40 m, amb una espectacular gran sala d'origen clàstic al seu final, i amb una serie de galeries i pouets que arriben als quasi 100 m de profunditat. Aquests coleòpters van aparèixer a la  sala "la Kasbah". Tot i la important fondària de la cavitat, tot estava absolutament sec i amb importants gruixos polsosos de guano de ratpenat, així com grans clapes seques d'excrements de coloms. Aquelles contrades, estan ja dins la part semidesèrtica del Marroc, a l'Anti Atlas, al mateix paral·lel d'Agadir, amb elevades temperatures i escassetat de precipitacions. Aquesta característica l'hem trobat també en quasi totes les cavitats que estan més al sud de les grans serralades de l'Atlas. Però tot i que trobem una cavitat sense humitat, sempre s'ha de buscar i remenar pedres, doncs aquest tipus de fauna que no és estrictament troglobia, està molt adaptada als ambients secs i fins i tot polsosos. 

Croquis topogràfic de la Kef Thaleb,  segons la publicació Inventaire Spéléologique du Maroc

Una descoberta més de les repetides activitats  que any rera any la nostra Associació porta a terme al Marroc.

I ja portem quinze expedicions des de l'any 2001... I amb moltes ganes de tornar-hi!