dilluns, 22 d’abril del 2013

Nº 164. Curset de biospeleologia dins la propera III Trobada Ibèrica de Biologia Subterrània

Poster del curset. El disseny és d'en Jorge Mederos i la fotografia està feta per en Josep Pastor a l'avenc del Salany, als Ports de Tortosa. El figurant és en J.M. Victòria. 

La Comissió organitzadora de la III Trobada Ibèrica, dins del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, segueix endavant amb la preparació dels esdeveniments pels actes programats del 2 al 5 d'octubre d'enguany.


En el nostre anterior post del 21 de gener del 2013, ja es va informar dels inicis de la organització de la trobada. Els organitzadors, com a complement de la Trobada, van proposar a la nostra Associació portar a terme un curset d'espeleologia, amb especial dedicació a la biospeleologia.


El curset es celebrarà pocs dies abans de la III Trobada: el 28 i 29 de setembre d'aquest any 2013, de manera que estigui deslligada del certamen, però al mateix temps tingui una certa relació amb l'esdeveniment.


El curset, n'hauríem de dir mini-curset, o curs accelerat, pretén reiniciar la docència d'aquesta branca, després d'alguns anys sense una dedicació especialitzada. El darrer curs de biospeleologia va tenir lloc l'any 2009 al Museu, dins de l'ESPELEOCAT-TALLERS 2009, una serie d'actes programats amb motiu dels 30 anys de la Federació Catalana d'Espeleologia.


El curs estarà composat per:


-Una sessió teòrica, el dia 28 de setembre, en que es parlarà de les principals modalitats de l'espeleologia i que tindrà lloc al Museu Blau del Fòrum


-Una sortida de practiques, el dia 29 de setembre, per observar i practicar "in situ" amb la fauna cavernícola, a la cova de la Censada Nova, a Orpí, a l’Anoia


Una vista de la gran sala de la cova

 Les inscripcions es poden fer ja des d'ara a la pàgina web especialment creada que el Museu ha preparat, i des de la que s'anirà informant tanmateix del curset com de la Trobada: http://3eibs.museuciencies.cat


La sessió de teòrica, exposarà totes les especialitats que es poden tocar dins de la espeleologia, amb una dedicació més ampliada a la biospeleologia.


La sessió pràctica, una sortida de camp amb activitat espeleològica i presa de contacte amb la fauna subterrània, permetrà veure la fauna en el seu propi medi i també practicar la cacera amb aspirador, conservació del material, neteja i separació posterior del material recollit, etc.


Un exemple de la fauna subterrània que colonitza la cova de la Censada Nova:
el coleòpter troglobi Troglocharinus variabilis     Foto: Agustí Meseguer

Aquest curset està destinat a participants no iniciats ni en espeleologia ni en biospeleologia, pel que les explicacions seran a un nivell bàsic. Tot i així, sempre serà possible ampliar els coneixements d'aquells que estiguin interessats en aprofundir en aquestes ciències, facilitant-los la visita a les instal·lacions del Laboratori d'Artròpodes del Museu, i /o fent alguna sortida complementaria, ja fora del curset.


Us hi esperem!