dilluns, 23 de setembre del 2013

Nº 179. Racons i vistes curioses del museu 3 (4)




Aquest post és la continuació de l’editat el dia 29 de juliol d’enguany.


Ja explicàvem que no són articles que tractin especialment de la nostra especialitat: la biospeleologia, però tot el museu té una serie de detalls, que poden ser constructius o bé de mobiliari, complements diversos, etc. Tot això és el que us volem oferir.


La fotografia que encapsala aquest post, ens mostra la sala superior, al tercer pis, amb la biblioteca de revistes i publicacions especialitzades en ciències naturals.

Làmina antiga d’una publicació francesa sobre el regne animal. Mostra l’anatomia parcial d’un peix

Escala de cargol, helicoïdal, construïda amb el sistema de volta a la catalana: amb rajola prima vista. En aquest cas, posseeix una columna central. Vista des de sota.

Aquesta foto no és al museu, però s’inclou per veure el procés constructiu d’una escala tipus volta a la catalana (el que veiem és la base per fer-hi els graons). Foto treta d’Internet, del bloc d’una empresa constructora: voltesjosepramon.blogspot.com

Tornem a l’escala del museu: Vista des de dalt. Veiem els graons de fusta, que de tant en tant (aprox. cada 12 graons) estan units a la columna o eix central per reforçar tota l’estructura. Aquesta escala, que no és operativa, està dins d’una de les quatre torres de les cantonades de l’edifici, més exactament, la nomenada Torre de l’homenatge, la més alta de totes, amb el mirador de vidrieres.

Barana del segon pis, per sobre de la sala d’exposicions de la segona planta. Construcció d’acer forjat i reblonat. El parquet és de fusta i encara és l’original.

Vitrina antiga amb exemplars de papallones de mida gran i amb diverses formes d’ales.

Reunió de treball per a la descripció d’una nova espècie de coleòpter cavernícola. Laboratori d’artròpodes, segona planta.

Estris diversos per a la preparació i conservació dels artròpodes que entren al departament del Laboratori d'Artròpodes.

Quatre exemplars de coleòpters cerambícids en curs de preparació.

Pots que contenen dípters, conservats en alcohol, i que estan en curs de catalogació.

Armari que conté productes per conservar i preparar el material: Acetat d’etil, Alcohol de diferents graduacions, Glicerina, Acid fòrmic, etc.

Cúpula d’obra vista amb els arcs de reforçament. Planta baixa. El sortint que es veu a la part baixa de la imatge, també d’obra vista, correspon a l’ascensor, una obra que es va afegir a l'estructura original.

Cúpula d’obra vista amb els arcs de reforçament. Planta baixa. Sobre l’escala que, des de l’entrada principal del museu, condueix al soterrani.

Emmagatzematge dels artròpodes que per diverses raons encara no han estat preparats, o que han d'estar conservats permanentment en alcohol. Planta soterrani.

Corredor principal amb els laboratoris, sales de reunions i despatxos de gestió del museu. Planta soterrani.


Properament s'editarà el quart i darrer post sobre aquest tema.