dimarts, 9 de desembre del 2014

Nº 213. Nou mapa-guia del Rif (Marroc)

A la boca de l'avenc Saf Lahmar 5, a Majoo. Expedició de l'any 2007

L'Editorial Piolet, de Barcelona, amb una llarga tradició en la cartografia de muntanya, acaba de publicar un mapa-guia de la zona de Chefchaouen, el Parc Nacional de Talassemtane i el Parc Natural de Bouhachem, tots en el Rif - Yebala, zona nord del Marroc. Des d’aquí volem fer-nos ressò.

Altres mapes i guies que han editat del Marroc. El marc vermell correspon al del Rif 

La nostra Associació Catalana de Biospeleologia, té contactes amb l'editorial des de fa molt de temps. La persona que més hi coneixem és en Josep Mª Escofet, un viatger infatigable especialitzat, entre altres, en països del nord i centre d’Àfrica. Com a bon coneixedor de la zona del Toubkal (4.167 m snm), ens va assessorar durant les nostres dues expedicions dels anys 2011 i 2012 en què es va visitar, Tizzi Tagerddicht, dins la serralada del Jbel Toubkal, per capturar un coleòpter nivícola-endogeu: el Trechus idriss.


En saber que nosaltres coneixíem l’indret del Parc del Talassemtane; Chefchaouen i Cherafat, tot dins la Yebala (Marroc), ens van demanar col·laboració per indicar i posicionar les principals cavitats sobre el mapa i la guia que estaven preparant de la zona de Chefchaouen (també ho veurem escrit Xaouen, Chauen, etc.), petició que amb molt de gust hem complert.


Ara, la guia ja ha sortit al carrer, i volem difondre-ho per a tots aquells que tinguin interès a conèixer aquells indrets tan feréstecs, amb poblets tan petits que no se’n pot dir ni “quatre cases”, envoltats de plantacions de “maria”, però que obren el seu cor davant la visita d’un estranger (però sense deixar de ser un xic interessats).


La geografia de tot el nord-oest del Marroc és molt agresta, amb estretes carreteres enfonsades al costat de les lleres dels rius que recullen les aigües del desglaç de les neus que omplen molts cims de més de 2.000 m, i que has de tenir comte d’anar esquivant els camperols, moltes vegades nenes i nens petits, i els ases amb una càrrega encimbellada de palla o farratja pel bestiar.

Zona de la Yebala. La zona remarcada és la que hem visitat en diverses ocasions. Si consultem per internet Rif i Yebela, en moltes ocasions trobarem mapes diferents, ja que actualment sembla que hagin barrejat les zones
Un detall del mapa publicat. Hem escollit un detall de Majjo, a tocar de Bab Taza,
lloc ben conegut per nosaltres



La regió és un seguit de contrastos. La zona nord i nord-est disposa de platges i d’equipaments pel turisme a Oued Laou i a prop de la frontera amb Ceuta, i al nord-oest, les grans poblacions de Tanger, Tetouan, Larache. Però en quant ens endinsem al sud, al poc ja trobem Xaouen i aquí s’ha acabat la “civilització” tal com l’entenem nosaltres.

És un document molt complet: per l’amplitud de la zona referenciada; està en una escala molt ampliada, 1:75.000 i conté un bon volum d’informació, en tres idiomes, sobre cultura, artesania, fauna y flora, etc. També descriu rutes de trekking, escalada, barranquisme i fins i tot espeleologia. Un detall de qualitat: està fet amb paper impermeable, molt adequat per al seu ús.