dilluns, 11 de gener del 2016

Nº 236. Diapositives d’en René Jeannel. Kenya 1911

En René Jeannel. Detall d'una de les diapositives

Fa poc temps vaig recordar que l’Oleguer Escolà, quan encara no s’havia jubilat, va trobar al museu unes diapositives que semblaven ser fetes l’any 1911 per l’eminent científic francés Dr. René Jeannel l’any 1911-1912 en una expedició als territoris que llavors s’anomenaven Afrique Orientale Anglaise, l’actual Kenya, molt propers a l’Afrique Orientale Allemande, l’actual Tanzania, segons està indicat en el mapa.a l’Àfrica oriental. L’Oleguer me les va deixar per escanejar-les. Es tracta d’un conjunt de set diapositives en B / N, de l’any 1911 – 1912. Més de cent anys!

Aquests arxius escanejats havien quedat, com tantes altres coses, al calaix fins que ara han reaparescut, donant peu a aquesta nota.

Les set diapositives
Un antic aparell per a la projecció de diapositives en placa de vidre

Les diapositives semblen ser de l’autoria d’en Jeannel, unes disparades per ell mateix i altres, en les que hi apareix ell, per algun altre membre de l’expedició.


Mides de la placa de vidre: Totes de 85 x 100 mm Totes amb etiquetes identificatives de paper, encolades i una rodoneta de paper de 10 mm de diàmetre encolat, amb la misió d’indicar la posició de càrrega al projector. 


Cada diapositiva està formada per dues plaques de vidre; la del material sensible i una altre per sobre que fa de protecció. El gruix de les plaques sensibles és d’1 mm, mentre que les de cobertura protectora són d’1,2 mm de gruix, tret de la del mapa, en que els vidres són de 1,4 mm cadascun. Totes amb els quatre costats protegits amb tiretes de paper encolat, amb la finalitat de sellar les dues plaques i protegir la cara sensible.


Mides de les imatges: cinc de 70 x 70 mm amb els vertexs arrodonits. Una (la d’en Jeannel a la taula) 57 x 80 amb la imatge apaisada i els vertexs arrodonits. Una 41 x 55 vertical, limitada per paper negre retallat (la del mapa)

Etiquetes identificatives: Totes amb etiquetes; sis de 70 x 10 mm, de les que cinc están escrites a ma, amb tinta negra, i una sense escriure (la del mapa). Una altre, no escrita, de 70 x 8 mm (la d’en Jeannel a la taula).


Diapositiva del mapa de la zona visitada per l'expedició.  C: cova Campbell;  S: cova Shimani

En Jeannel. Detall de la diapositiva anterior

Aquesta diapositiva no té etiqueta

Escrits de les etiquetes:

Les cinc escrites, contenen el dia, mes i any, a més del nom del lloc. En cinc d’elles l’altura sobre el nivel del mar en que s’ha fet la foto.
En cinc d’elles hi ha la indicació cl. D. R. Jeannel, que pot ser interpretat com clixé Dr. René Jeannel per indicar l’autoria de la foto. En una (la que es veu Jeannel sobre una glacera) hi ha la indicació clich. Alluaud, indicant que el que va disparar la foto deuria ser en Charles Alluaud, un científic que va acompañar Jeannel en aquesta expedició

Autoria de les inscripcions de les etiquetes: Totes están escrites per en Jeannel. Per asegurar l’autoria de l’escriptura de les etiquetes, s’han comparat amb la signatura que hi ha al peu d’una foto del propi Jeannel, i que era propietat del Dr. Joaquim Mateu. No hi ha cap dubte que són de la propia ma d’en René Jeannel.
Fotografia signada per en Jeannel. A baix, detall d'una de les diapositives 

Van visitar algunes coves. Que estiguin representades a les diapositives en són dues:
Grotte Shimoni. Es poden veure alguns troncs verticals d'arbres i altres troncs,
aquests inclinats, amb travessers tipus escala, per a l'accés a la base del vestíbol de l'entrada

-La Grotte Shimoni, prop de la población del mateix nom, al sud de Kenya i tocant el mar

-La Grotte Campbell, que s’obra als 3.700 m, al vesant nord-oest del Mont Kenya (5199 m)

Entrada a la Grotte Campbell, amb els Senecio arboriformes

A l’etiqueta de la diapositiva en que cita Grottes de Shimoni, hi ha escrit:
Grottes de Shimoni, Ap. Or. Angl. Entrée de la grotte A, nov. 1911 cl. D.R. Jeannel. Es refereix a l’Àfrica Oriental anglesa i, sembla que hi ha més d’una entrada. La data, noviembre 1911 i al final, clixé Dr. René Jeannel.


A l’etiqueta de la diapositiva de la Grotte Campbell hi ha escrit:
Mt. Kénya rég. Alpine  Senecio arboresc. dans la grotte Campbell. 3700 m. janv. 1912. Cl. D. R. Jeannel


La planta Senecio és un dels més de 1.300 gèneres  de la familia Asteraceae. En aquesta regió kenyana presenten formes arborescents i, en aquest cas, la cita de la boca d’entrada de la cova Campbell. Molt probablement sigui Senecio keniodendron, que es trova en aquesta mateixa zona i a alçades  de 4.000 m. Tot i que diu que la cova està als 3.700 m, en el treball descriptiu de la nova espècie, de data 1938, s’indica 3.480 m
Un Senecio a la mateixa zona de l'expedició

En aquest viatge van recollir molt material de fauna subterrània, del que es van descriure diverses noves espècies. De la cova Campbell, per exemple, inserim la descripció d’un coleòpter amb una important adaptació al medi. Es tracta de l’Atheta cavicola, recolectat entre excrements de Hyrax (es tracta de damans (Hyracoidea), que són un ordre de mamífers placentaris d’aspecte semblant (tot i que no tenen res a veure) als conills porquins.
Descripció original de l'estafilinid Atheta cavicola
Un coleòpter del mateig gènere Atheta.  Escala: 1 mm
Un damàn
Estat de conservació: Exteriorment, el material està ben conservat, amb els vidres sencers del tot. Les etiquetes són perfectament llegibles. Les imatges están bastant contrastades, les dues de les coves han perdut gran part de les tonalitats de grisos.