dijous, 9 de juny del 2016

Nº 241: Decés d'en Jordi Ribes Rius


El Jordi amb la seva esposa Josefina. Any 2008
El dia 3 d’aquest juny ha mort en Jordi Ribes Rius. Els que hem sovintejat el Museu de Ciències Naturals de Barcelona des de fa molts anys, hem tingut el plaer de gaudir amb la seva presencia, coneixements, animada conversa, i un llarg etc., etc.

A més d'ell com a persona, el fet de ser el gendre del Dr. Francesc Español feia que la relació fos encara més intensa, veient-nos molt sovint. A les campanyes biospeleològiques del Museu que organitzava Español, també hi participava activament el Jordi.

Jordi Ribes Rius: Barcelona (1930-2016)

Estudia Medecina i Cirurgia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona
Llicenciat l'any 1956, es doctora en Estomatologia a Madrid l'any 1958.

La seva afició pels insectes es va iniciar al poble de Torms, Lleida, d'on era la mare i ell hi passava temporades i vacances.

El seu interès, primer pels coleòpters, el van portar al Museu de Ciències Naturals de Barcelona on va conèixer Francesc Español, amb qui de seguida va sorgir una gran amistat. Llavors es va dedicar als hemípters heteròpters.

L'any 1969 es casa amb Josefina Español, la filla de Francesc Español, biòloga i també gran amant de l'entomologia.

Va ser membre de la Institució Catalana d'Història Natural (Membre d'Honor, 2015); de la Asociación Española de Entomología; de la Sociedad Entomológica Aragonesa; dels Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Sòci d'Honorífic, 2013); de la Société Entomologique de France; de la Guipuzkoako Entomologia Elkartea i de la International Heteropterists Society.
A la boca de l'avenc d'en Serenge, Cabanes, Castelló.
A la dreta, el Jordi. A l'esquerra, Lluís Auroux. Any 1970

Collartida anophtalma, un hemípter redúvid troglobi de l'Illa del Hierro, Canàries

Al nostre món espeleològic també hi va participar intensament. A moltes de les campanyes biospeleològiques que Español feia, el Jordi l'acompanyava i el seguia per dins les cavitats recollint fauna subterrània. Va ser coautor de la descripció de dos hemípters subterranis de Canàries: Collartida anophthalma Español & Ribes, 1983, de l'Illa d'El Hierro i Collartida tanausu J. Ribes, P. Oromí y E. Ribes, 1997 l'Illa de La Palma.

La seva bibliografia conté un total de 175 treballs, dels que 156 corresponen als seus estimats heteròptersDestaquen dos llibres: Catàleg dels heteròpters de Catalunya (2004) i el volum II sobre els Pentatomoidea Euromediterranis (2013).
El número d'Heteropterus dedicat al Jordi

Pel seu 80 aniversari, la prestigiosa revista Heteropterus Revista de Entomología va dedicar-li el seu número 11 (2) 2011 (consultable per internet) en què hi ha articles seus, així com tota la resta dedicada dels principals especialistes mundials en la matèria d'hemípters. Tota una dedicació a la seva dilatada obra.


Amb el nostre més gran reconeixement al Jordi i el nostre condol a la seva vídua Josefina i la seva filla Eva.