dilluns, 20 de juny del 2016

Nº 242. Una postal del Dr. Francesc Español

Francesc Español, amb la seva filla, Josefina. X-1967.
Anant a la cova del Mamuth, Vallbona, Anoia. Foto Ll. Auroux

De tant en tant s'han de mirar les coses que guardem. Tornen a sortir cartes, fotografies, programes, postals, etc., que ens permeten reviure fets i persones.


Tafanejant un àlbum de postals de tema espeleològic, n'he trobat una que em va enviar el Dr. Español, ni més ni menys que l'any 1968.

Anvers de la postal (en B/N). Sala Alacant
Revers de la postal.  Español cita com "Sala de las Columnas", tot i que sembla ser que també es coneix com Sala Alacant
Fotos del mateix enquadre: a l'esquerra, un detall de la postal i, la dreta, una toto extreta del blog http://raulvicedo.blogspot.com.es/2012/12/cueva-del-somo-castell-de-castells.html

Pel que diu a l'escrit, estaven (eren Español i Jordi Ribes) fent una campanya biospeleològica per terres d'Alacant, havent ja visitat tres cavitats; dues a Pego i una a la Vall d'Ebo. El seu proper destí era la popular cova d'en Somo, a la localitat de Castell de Castells.


No he trobat cap descripció d'aquesta sortida, però sí dels resultats de la visita a la cova del Somo, en què es va descobrir una nova espècie de coleòpter: Trechus alicantinus, que va descriure Español l'any 1971.

Que Español i Ribes volguessin visitar la cova del Somo, tenia un motiu ben justificat. Oleguer Escolà, l'abril del 1968 va estar-hi i va recollir unes restes d'un coleòpter de la família Curculionidae. Les restes eren prou complertes per a poder-les estudiar i, l'especialista d'aquest grup, en Manuel González, va crear un nou gènere per encabir-lo, descrivint-lo l'any 1970 com Somodytes escolai. Actualment ha estat integrat dins del gènere Torneuma, deixant Somodytes com a subgènere. Nom actual: Torneuma (Somodytes) escolai.
Fotografia de les restes de Torneuma (Somodytes) escolai, depositades al
 Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Foto: Stüben, Curculio Institute
 
 
Banderí de les II Jornadas Espeleológicas CRE Región Valenciana. 1968

La visita de l'Oleguer a la cova d'en Somo va ser, com tantes altres coses, fruit d'una serie de casualitats: Ell estava fent el servei militar (Milícies) a Alacant i, va assabentar-se que hi havia les II Jornadas Espeleológicas C.R.E. Región Valenciana, a Tarbena, Alacant. S'hi va inscriure i, una de les sortide va ser precisament al Somo.

Els quatre coleòpters Curculionidae que colonitzen les cavitats de les tres províncies valencianes. Aquests coleòpters no es poden considerar com el que anomenem troglobis-cavernícoles, ja que, tot i trobar-los dins aquest ambient, provenen del món endogeu

I aquesta visita ha estat el motiu dels primers esdeveniments biospeleològics a la cova del Somo, així com, de la presentació de la postal.


Aprofito per informar-vos que el conegut company Jordi de Valles, que edita el blog espeleologíacartofilia blogspot.com i té més de 3.000 postals de cavitats de tot el món a la seva col·lecció. Si en teniu i els hi voleu donar, us estarà molt agraït.