dilluns, 4 de juliol del 2016

Nº 243. Preparatius per l'expedició 2016 al Marroc

En Jean Isbecque a la Grotte des Pigeons, Akhsas. Expedició del 2015.   Foto: Elmoukhtar Chedaf

Com cada any, es preveu anar al Marroc amb finalitats biospeleològiques.


Els objectius són:


ZONES A VISITAR:


(Veure referències al mapa general)


- 1: Al nord-oest, la regió d'Oujda, pel massís de Beni-Snasen


- 2: Al sud de Taza, la zona de la Daya Chicker


- 3: Al sud-est, a Akhsas (al sud d'Agadir)


- 4: No es descarta visitar algun altre lloc que pugui venir de pas (encara queda feina a fer a les cavitats dels voltants de Aït Mehammed, a prop de Beni-Mellal)


- 5: Al Rif, nord del Marroc, a cavitats de Cherafat


Fins ara, ens hem dedicat particularment als coleòpters. Ara, sense oblidar-los, estem iniciant un nou projecte: La recol·lecció i estudi dels araneids. Ja fa cert temps, contactarem amb José Antonio Barrientos, un professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialista en araneids (aranyes). En veure el material existent al Departament d'Artròpodes del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, recol·lectat al llarg de les nostres expedicions al Marroc, se'l va despertar l'interès per al seu estudi, però, com passa quasi sempre, hi ha manca de material: Que si d'una espècie només hi ha mascles: que si d'una altra falten mascles; que si només hi ha un exemplar... i totes les combinacions que us podeu imaginar. Ens va proposar, que si podíem obtenir el material necessari, les estudiaria, si no totes, sí una gran part.


L'expedició del 2015, ja es va fer amb un doble objectiu:


- Obtenir uns certs coleòpters estafilínids, necessaris per als estudis de l'ADN


- Revisitar algunes de les cavitats en què ja s'havien trobat certes aranyes que podien ser noves espècies, però per falta de material no es podien acabar de determinar amb exactitud


La d'enguany, serà semblant pel que fa als objectius:


-Com a prioritari, la recol·lecció d'aranyes


-Naturalment, no deixarem de recol·lectar tots els artròpodes que sabem poden tenir interès (quasi tots!).


Podríem fer-nos una pregunta: Si ho recollim tot, per què diem que les aranyes són prioritàries? És que no les recollíem? Hem pogut comprovar al llarg dels molts anys que portem arrossegant-nos i escorcollant cavitats, en el cas que tinguis un objectiu prioritari, per exemple, caçar col·lèmbols, sempre veuràs més col·lèmbols que no pas, per dir quelcom, aranyes, cent-peus, etc. Pot semblar estrany, però és veritat. No sé si, en el cas d'un caçador amb escopeta, també passa el mateix; si va a la perdiu, no veurà, o no tirarà als conills. A nosaltres, ens passa.

En aixecar una pedra, tanmateix que si trobes fusta en descomposició, si anem pels col·lèmbols, el cervell t'avança que has de veure la petita forma blanca del col·lèmbol i, només en cas de no veure'n, llavors pots veure el reflex marronós d'un coleòpter; la quasi transparència d'una aranyeta, etc., però donant sempre una preferència.

El remolc del Floren és gran i permet carregar tot el necessari. Expedició de l'any 2006

Paisatje típic de les zones àrides del Marroc, Akhsas, 2015


La previsió és de viatjar, aproximadament, la segona quinzena d'aquest agost. Per cert, encara hi ha una plaça per ocupar. Qui pugui estar interessat en aquesta activitat, ens ho pot dir amb un comentari dins d'aquest post.