dimecres, 28 de setembre del 2016

Nº 246. Notícies recents del Marroc

La cova Akhiam Ims Rebi. La boca té uns 30 m d'alçada

El Floren; el Carles i el Leknizi Makram continuen informant-nos de les seves aventures pel nord d'Àfrica.


El 24 de setembre, es reb un mail en què escotament diuen que han estat a la cova Akhiam Ims Rebi, a Agoudal. Es tracta d'una gran cavitat d'alta muntanya, a 2450 m snm, entremig d'uns paratges desèrtics quasi deshabitats. La falta de cobertura vegetal limita molt les possibilitats de matèria orgànica a la fauna subterrània, la qual cosa fa que el nombre d'individus i la varietat faunística sigui escassa, cosa que també succeeix en moltes de les nostres cavitats de Prepirineu i Pirineu. També diuen que la pròxima destinació serà Agadir.

Pels voltants de la cova Akhiam, tot és desertic

Ahir, dia 27, em truca el Floren des d'Agadir: Ahir vam tenir una reunió a Agadir amb el Lahoucine Faouzi i l'Aziz Higuious, de la Association Sportive de Spéléologie « ASS » d'Agadir. Intentem que ens facilitin alguna mena d'autorització o un suport, per poder anar a la zona a on hem d'anar: al nord d'Agadir, a uns 60 km de la capital, per fer recol·leccions a les cavitats dels Puits Cochrisco i dels voltants de la cova Win Timdouin (La Win i l'Ifri Tagadart). Pel que sembla, l'han obtingut.


Per aconseguir, en un futur, poder estar a les zones càrstiques sense haver de patir per la reacció de les autoritats de cada població, siguin aquestes grans o petites, els de l'Association ens proposen fer un conveni entre algunes entitats marroquines i altres catalanes, com ara podrien ser l'Association Sportive de Speleologie Agadir; la Universitat d'Agadir: el Museu de Ciències Naturals; alguna universitat de Barcelona i la nostra Associació Catalana de Biospeleologia –Biosp-. Quan tornin ens posarem a treballar-hi.

Aques és l'itinerari fet (1: Daya Chicker, Taza; 2: Bou Iblane; 3: Agoudal; 4: Agadir) i la nova previsió (5: Aït Mehammed; 6: Casablanca; 7: Daya Chicker, Taza)

A partir d'aquí, la previsió és que després d'Agadir, anirien a Ahit Mehammed per recol·lectar a la Ifri Caid; Ifri N'Taouya, etc., i més tard passar per Casablanca per deixar en Makram, que ens ha acompanyat durant tota l'expedició.


El retorn serà per Melilla, parant a la zona de la Daya Chicker per treballar dins la gran cavitat Ifri Ouato, abans de tornar a la península i a casa.


Bona cacera tinguin!